Új jelszó kérése
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Irányítás okosan

A gép dolgozik, az alkotó pihen

…avagy miként vezényelhetünk okos eszközöket.

 

Nagyon sokan, amikor meghallják, hogy okos eszközök, máris a telefonjukra gondolnak. De valóban csak okos telefonunkon keresztül irányíthatjuk okos eszközeinket, okosotthon rendszerünket?

 

Vezérlés képernyő mögül

 

A mai napig a legáltalánosabb és széles körben elterjedt tény, hogy eszközeinket mobilunkon keresztül irányítjuk. Kézenfekvő megoldás, hiszen ez az eszköz mindig kéznél van. Eljutottunk odáig, hogy már tudat alatt szinte mi is kapcsolatban vagyunk telefonunkkal. Az esetek többségében ugyanis tudjuk, hogy hol van, kell-e tölteni és így tovább. Szóval a programozóknak már csak annyi a dolguk, hogy egy olyan felületet hozzanak létre, amit okostelefonunk kijelzőjén könnyen áttekinthetünk, és amivel egyszerűen vezérelhetjük az eszközöket. Azonban nem csak telefonunk alkalmas erre a feladatra, hiszen ott van például az okos óra, a tablet és még az otthoni számítógépünk is használható erre.

 

Gesztus vezérlés

A fejlesztés persze nem áll meg, a gyártóknak mindig valami újjal, érdekessel kell előállnia, hogy az további keresletet generáljon. Az egyik ilyen nagyszerű ötletük, a gesztusvezérlés.

Ez annyit tesz, hogy az eszköz figyeli a felhasználót és egyes mozdulatokhoz funkciókat rendel hozzá. Az okosotthonok vezérléséhez azonban túl sok parancsra van szükség, így ezen a területen nem lett sikeres. Ez a jellegű irányítás napjainkban egyre inkább az autógyárak körében lett sikeres. Nagy előnye az érintőképernyővel szemben, hogy a sofőrnek nem kell a szemét levennie az útról.

Hangvezérlés

Másik alternatíva, ami napjainkban a német és angol nyelvű területeken hihetetlenül sikeres és keresett, az a hangvezérlés.

 

 

A Google és az Amazon a két nagy gigász, olyan eszközt készített, ami forradalmasítja az eszközök vezérlését. Nagy előnye ezeknek az eszközöknek, hogy köszönhetően a népszerűségüknek, a gyártók többsége marketingelőnynek tekinti azt, ha kompatibilis egyik vagy másik eszközzel. De miért is lehet ez az eszközfajta ennyire sikeres?

Mint azt már említettem, valamilyen kapcsolódási pontra van szükségünk ahhoz, hogy irányíthassuk okos eszközeinket, és hogy ne kelljen még otthon is állandóan a telefonunkon matatni, elhozták nekünk a hangvezérlést. Egyszerű parancsok segítségével állíthatunk a termosztáton, csatornát válthatunk a tévén és lekapcsolhatjuk a villanyt. Egy szó, mint száz, a hangvezérlés egyszerű és kényelmes megoldás. De senki ne ringassa magát álomba, ahhoz, hogy magyarul is megtanuljanak ezek az eszközök, még jó néhány évet várnunk kell.

 

Automatizálás

Magyar nyelvű hangvezérlés hiányában marad az automatizálás és az előre programozott működés. A Smarthugo kínálatából megfelelő választás lehet a Vera központi egysége. Ez az egység rengeteg lehetőséget tartogat arra, hogy okos berendezéseid kényelmesebben  használhasd.  Keress fel minket