Új jelszó kérése
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Kommunikációs protokollok

Kommunikáció:

Avagy miként beszélgetnek eszközeink…

Ebben a cikkben röviden áttekintjük a legfőbb kommunikációs szabványokat és protokollokat. Ez azért fontos nekünk, nehogy csalódás érjen minket, amikor kézhez kapjuk új termékünket és rádöbbenünk, hogy nem hajlandó szóba állni a már meglévő termékekkel.

Szóval Mindenki nagyon figyeljen! A termék kiválasztásánál mindenképp ellenőrizze a termékoldalon lévő adatok között a Kommunikációt!

Ebben a cikkben a 4 legnagyobb és legelterjedtebb kommunikációt fogom végigvenni és egy táblázatban összefoglalom, ami jól átlátható formában szedi össze a protokollok tulajdonságait.

WiFi kommunikáció:


1998-óta működő protokoll. Nagy sávszélességű, magas frekvenciatartományban üzemelő vezeték nélküli kapcsolatot biztosít. Jellemzően számítógépek, játékkonzolok, nyomtatók, okos televíziók összekapcsolására használják. Minden esetben szükségünk van egy WiFi központi egységre, ezzel a központi egységgel folytat kizárólagos és kétirányú kommunikációt minden további WiFi-s eszközünk.
Az IEE 802.11-es vezeték nélküli kommunikációs protokollt használja.
2,4 és 5 GHz-es frekvencián kommunikál. Az okos otthon eszközök többsége csak a 2,4 GHz-et támogatja. A hatótávolság jellemzően a kimenő teljesítménytől és az adóvevő antennáktól függ, jellemzően 20-50 m.
WiFi az okos otthon vonatkozásában: A legtöbb háztartás használ WiFi kapcsolatot, általában internetezésre. A WiFi kommunikáció nem energiahatékony a nagy sávszélessége és magas energiatartománya miatt. Ez a kommunikáció kifejezetten olyan eszközöknél előnyös, melyek saját áramforrással rendelkeznek. Az okos eszközök általában arra használják a WiFi-t, hogy a felhőszolgáltatással kommunikáljanak és mi ezt a felhőt érjük el okostelefonunkon keresztül.

Bluetooth kommunikáció:


A WiFi kommunikáció mellett talán ez a másik, amit nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen bizonyára szinte Mindenki találkozott már Bluetooth kihangosítóval vagy headset-tel. Sok olyan okos eszköz létezik, ami ezt a kommunikációt használja.

A Bluetooth P2P kommunikációt használ, vagyis a csatlakoztatott eszközök közvetlenül egymással kommunikálnak. A használt frekvencia ebben az esetben is a 2,4 GHz. Az átlagos hatótáv ~10 m.
A hagyományos Bluetooth kommunikációt használó eszközök nem voltak energiahatékonyak, ezért ma kifejlesztették a Bluetooth LE kommunikációt, ahol a fő szempont az energiahatékonyság volt.

Z-Wave kommunikáció:


A végére hagytam két csemegét, ami IoT szempontból kifejezetten érdekes.

2001-ben Dániában fejlesztették ki, kifejezetten az IoT eszközök számára. Ez egy alacsony frekvenciatartományban működő, alacsony energiájú rádióhullám, aminek köszönhetően érzékelők és hálózati áramforrás nélküli eszközökben lévő elem/akkumulátor élettartamát képes jelentősen megnövelni.
Itt vezetném be a ”Mesh network ” fogalmát, de az okosok, már biztos kitaláltak rá valami szép magyar kifejezést. Szóval ezek a ”Mesh” hálózatok olyan egységekből épülnek fel, melyek vagy megválaszolják, vagy továbbítják a bejövő jelet, ezzel növelve a hálózat hatótávolságát. 
Ez azért jó nekünk, mert ha nagy területen akarjuk elhelyezni az eszközöket, akkor nem feltétlenül kell jeltovábbítót vennünk a hálózathoz, hanem az Z-Wave berendezéseink elvégzik ezt a feladatot. A Z-Wave kommunikációért és fejlesztéséért a Z-Wave Alliance felel, ők tanúsítják az új berendezéseket és támogatják a minél szélesebb körű használhatóságot.
Régiónként eltérő frekvencián üzemel, az EU-ban a 868,4 MHz a Z-Wave kommunikációs frekvenciája. Egy-egy eszköz hatótávolsága átlagosan 30-40 m.

ZigBee kommunikáció:


A ZigBee kommunikáció nagyon hasonló a fent említett Z-Wave-hez. A ZigBee egy IEEE 802.15.4-es szabvány alapú, alacsony energiájú vezeték nélküli kommunikációs szabvány, melyet okos eszközök és okos energetikai megoldások számára fejlesztettek. 250 kbit/s sávszélességű és 2,4 GHz frekvencián, 16 különböző csatornán működik, így megelőzve az interferenciát. A ZigBee Alliance által tanúsított gyártók termékei esetén nem kell aggódni a kompatibilitás kérdésével. A ZigBee hálózatok is ”Mesh Network” hálózatok, vagyis ezek az eszközök is megválaszolják vagy továbbítják a bejövő jelet, ezzel növelve a hálózat hatótávolságát. Az átlagos hatótávolságuk ezeknek a berendezéseknek 30-50 m.