Új jelszó kérése
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Okos otthon rendszerek

Okosotthon rendszerek

Jelzőtábla az okosotthonok felé vezető úton


Az előző cikkben már felszínesen említettem, hogy az IoT megoldások milyen lehetőségeket tartogatnak azok számára, akik szeretnek belekóstolni az újdonságokba. Én a magam részéről nagyszerű lehetőségnek gondolom és izgatottan várom, milyen megoldásokat kínál nekünk a technológia. Ebben a cikkben azt fogom áttekinteni, hogy a jelenleg elérhető megoldásokkal mi valósítható meg egy okosotthonban, illetve milyen dolgokat kell megfontolni egy rendszer kiépítése során.

De kezdjük az elején, mire is jók ezek az eszközök, miként lehetnek segítségünkre? Egyáltalán jók ezek az eszközök valamire?

Először tegyük tisztába, hogy miről is beszélünk…
Az okosotthon megoldások fejlesztői nem találták fel a hidegfúziót… Mindössze a mindennapokban is használt, különálló buta eszközökre kínálnak egy felturbózott alternatívát, amelyből hálózatot építenek, hogy egyszerűbbé, könnyebbé kényelmesebbé tegyék mindennapjainkat. Sok más mellett az a nagy előnye ezeknek az okos berendezéseknek, hogy vezeték nélküli kapcsolattal kommunikálnak. Ha utólag szeretnénk otthonunkat okosabbá tenni, nem kell szétverni az egész házat, hogy a vezetékeket behúzhassuk. Gondoljunk csak bele, ha egy riasztó rendszert szeretnénk telepíteni, akkor vezetéket kellene húznunk az ajtótól és az ablakoktól a vezérlőig, nem is beszélve a mozgásérzékelőkről. Egy szó mint száz, ezeknek a költségeknek a megspórolása már pozitív irányba billenti a mérleg nyelvét az okos eszközök javára.

Lássuk a főbb területeket és az ezekhez kapcsolódó lehetőségeket. A lenti összeállítások csak pár reprezentatív példát mutatnak be, ezeken kívül még rengeteg hasznos és izgalmas alkalmazásuk létezik az okos kütyüknek.

Irányítás

Szeretjük, ha kezünkben van az irányítás és nem csak utasként ülünk a jövőbe száguldó autóban, hanem kétkézzel szoríthatjuk a kormányt? Ezt az érzést hozza el nekünk az okosotthonok világa.
Amikor fel sem kell állnunk, hogy lekapcsoljuk a villanyt, vagy lehúzzuk a redőnyöket. Nem szükséges tapsolnunk, hogy fel vagy lekapcsoljuk a villanyt, egyszerűen a jelenlétünk is elég ehhez.
Okos eszközeink segítségével többé nem kell aggódnunk, hogy egy hosszabb kiruccanás során, a vasalót bedugva felejtettük vagy bezártuk-e az ajtót. Ezekkel az eszközökkel bárhol és bármikor ellenőrizni tudjuk, és ha kell már intézkedhetünk is telefonunkon keresztül. Ezek a példák, csak a jéghegy csúcsát képezik, ezeken kívül még rengeteg irányítással kapcsolatos lehetőség rejlik az okosotthonok világában.

Gazdaságosság

Ahogy világunk a műszaki felvilágosodás korába lépett, és a környezetünk védelme, valamint a globális klímaváltozás problémái is végre fókuszba kerültek, úgy került otthonainkba egyre több és több  A; A+; A++; A+++ -os termék.
Kezdünk tudatos fogyasztóvá válni és olyan felelősségteljes és átgondolt döntéseket hozni, hogy megvesszük akár a drágább terméket is, mert sok esetben, már az első évben visszahozza a különbséget a villanyszámlán. Az okosotthonoknál ezek a szempontok nagyon hangsúlyosak. A fejlesztők azon dolgoznak, hogy egy termék ne csak okos és praktikus, de takarékos is legyen, ne csak kényelmesebb legyen az életünk, de fogyasztásunkat is csökkenthessük. Például amikor elmegyünk otthonról, a termosztát érzékeli, hogy nem vagyunk otthon és lejjebb veszi a hőmérsékletet, majd mire munka után hazaérünk, a rendszer felfűti lakásunkat, hogy kellemes hőmérsékletre toppanjunk be, ezekkel is segítve minket a megtakarításban.  Sokan aggódunk, amikor elutazunk, hogy valami történik otthonunkkal. Az egyik legkellemetlenebb ilyen esemény lehet, egy csőtörés vagy a mosó-/mosogatógép vízszivárgása. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a szomszédok hívnak minket, hogy beáztak és sürgősen tegyünk valamit ellene. Sajnos ilyenkor nem ritka, hogy ki kell fizetnünk a szomszéd lakás kárköltségeit, nem is beszélve a saját otthonunkban bekövetkezett árvízhelyzet javítási költségeiről. Viszont egy okos vízszivárgás érzékelő segítségével ez a rémálom megelőzhető. Szivárgás esetén a szenzor jelzést küld az okos főcsapelzárónak, hogy az azonnal zárjon el, és máris megelőztük a komolyabb problémát. Mindösszesen kapunk egy jelzést a telefonunkra, hogy otthonunk intézkedett helyettünk. Nekünk mindössze annyi dolgunk maradt, hogy ha hazaértünk kihívjuk a szerelőt. Ezeken kívül spórolhatunk még a világításon, a légkondicionálón és még sok  más eszközön is.

Biztonság

Személy szerint nekem ez a kedvenc területem és talán egyben a legfontosabb is. Mindenki tudja, hogy életünk felét nem otthon, hanem munkában vagy máshol, de otthonunktól távol töltjük.
Mint tudjuk, az ördög nem alszik… De ha már okosotthonunk van, nem kell többé félelemben élnünk, mert bármi rendelleneset észlel otthonunk, azonnal értesítést kapunk okostelefonunkra. Vagy bármikor, amikor eszünkbe jut, meggyőződhetünk érintetlenségéről telefonunk segítségével. Az okos biztonsági rendszerek nyitás- és mozgásérzékelővel, valamint további érzékelőkkel, mint például füst, CO, vízszivárgás, stb. felügyelik otthonunkat, ezzel nyugalmat biztosítva számunkra. A nyílászárókra felszerelhető nyitásérzékelő jelzi a behatolást, ekkor a kamera a nyílászáró irányába fordul és képet készít a betörőről, amit elküld a telefonunkra.  A rendszerhez illeszthető bel- és kültéri kamerával lehetőségünk van, hogy lássuk, mi történik, amíg mi távol vagyunk. Online felületen keresztül élő videóképen láthatjuk az otthonhagyott házikedvencet is. Az okos kapucsengővel pedig nem maradunk le egy látogatóról sem, hiszen már akkor értesítést kapunk telefonunkra, ha valaki a csengő előtt áll. 

Kényelem

Az eddig elmondott dolgok mind illenek ebbe a kategóriába, viszont érdemes külön kiemelni, még néhány további eszközöket. Ilyenek a redőnyök, minden nap reggel ébredés után az ember még félkómásan odatipeg a redőnyhöz és megmarkolja a gurtnit és felhúzza szépen a redőnyt. Aztán ezt a műveletet megismétli annyiszor, ahány redőny van a lakáson. Jó esetben nem verjük le a virágot és a függönyt sem gyűrjük össze. Aztán ha esetleg otthon vagyunk napközben és mondjuk tv-t néznénk, akkor besötétítünk, majd ha eljön az este, akkor  ismételten körbejárjuk a lakást és lehúzzuk a redőnyöket. Még leírni is unalmas volt, nemhogy nap mint nap ezt a folyamatot végigcsinálni... Szóval azoknak, akik hozzám hasonlóan utálják ezt a műveletet, van egy jó hírem. Az okos redőnymotorok már ezt is elvégzik helyettünk, munkára sarkallhatjuk beállított időpontokkal vagy akár alkonyérzékeléssel. Okosotthonunkhoz kapcsolhatjuk a garázskaput vagy a kertkaput is. Automatizálhatjuk a locsolóberendezést és még további kényelmifunkciókat sorolhatnék, de szerintem ebben az egészben pont az a jó, hogy mindenki a saját életét tudja egyszerűbbé tenni.


Remélem sikerült mindenkit egy kicsit közelebb hozni az okosotthonok világához és némileg felcsigázni az érdeklődéseteket. Ha kicsit mélyebben szeretnétek megismerkedni, miként is kell felépíteni, illetve milyen elemekből áll egy okosotthon rendszer, olvassátok el a következő cikket is. >> Kérj Tőlünk tanácsot