Új jelszó kérése
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Okos rendszerek felépítése

Az okosotthon rendszerek felépítése

Miként fogjunk hozzá okosotthonunk kiépítéséhez

Ahogyan azt már a címben is kifejtettem, ebben a cikkben azt fogjuk végigvenni, mit érdemes tudni és megfontolni, ha okos otthont szeretnénk... Milyen rendszerek vannak, miként épülhetnek ezek fel?

Remélem, akik most ezt a cikket olvassák, azok már átrágták magukat az előző cikkeken. Igyekeztem ezt a cikksorozatot úgy összeállítani, hogy egy közeledő perspektívából mutassuk be az IoT eszközöket és rendszereket. Ez alkalommal még közelebbről vizsgáljuk, mondhatni bemászunk az okosotthonok agyába.

Az okosotthonok eszközeit, illetve hálózatait két csoportba sorolhatjuk működésük szerint.

Decentralizált irányítású

A decentralizált hálózatok leggyakrabban WiFi hálózaton keresztül kommunikálnak, de nem mindegyik. Vannak olyan eszközök, melyek Bluetooth-on vagy GSM/ GPRS hálózaton keresztül. Közös jellemzőjük, hogy itt minden eszköz, akár önálló egységként is használható, bármilyen egyéb központi egység nélkül. A WiFi kommunikáció jellegzetessége, hogy nagy adatsűrűségű kommunikáció. Tehát rengeteg információt lehet rajta szállítani, viszont a hátránya, hogy jelentős energiaigénye van az eszköznek, így általában a berendezés hálózati áramforrást igényel. 

Előnyök              

 • Kedvező árfekvés, így akik szeretnének belekóstolni az okos eszközök világába, de nem szeretnének túl sokat költeni azoknak ideális.
 • Nincs gyártói megkötés, nem kell tartani attól, hogy egyik gyártó nem támogatja a másik eszközét.
 • Nem kell beruházni a központi egységre, elegendő megvenni azt az eszközt, amit használni szeretnénk.

Hátrányok

 • Nehezen automatizálható. Csak azonos gyártó eszközeit tudjuk összehangolni. IFTTT-funkció, tehát "HA; AKKOR" feltételű alapfokú válaszreakciók, csak néhány termék és azonos gyártó esetén használható.
 • Minden gyártónak saját alkalmazása van az eszközök vezérlésére, így ahány gyártó, annyi alkalmazást kell telepíteni telefonunkra vagy táblagépünkre.
 • Megbízhatósági problémák. A WiFi router limitált számú eszközt képes egyszerre kiszolgálni.

Például ilyen okos kütyü a BroadLink RM mini univerzális távirányító.

Centralizált irányítású

A centralizált hálózatot használó eszközök közös tulajdonsága, hogy függetlenül a saját kommunikációjától, minden esetben szükséges a működésükhöz egy központi egység, az úgynevezett „gateway”. Ezek az eszközök képezik a centralizált okosotthonok agyát, csatlakoznak az otthoni hálózaton keresztül az internethez, és a többi okos berendezés is ehhez az eszközhöz csatlakozik. A centralizált rendszerek előnye, hogy míg a decentralizált hálózat minden egységének külön-külön csatlakoznia kell az internethez, addig a centralizált hálózat nem terheli meg az otthoni WiFi router-t öt, tíz vagy akár még több új eszközzel. Csupán egy eszközt, a központi egységet kell kiszolgálnia a router-nek.

Előnyök

 • Van egy fizikai központ. Ez csatlakozik a hálózathoz és irányítja a többi csatlakoztatott berendezést.
 • ”Mesh” hálózat, az eszközök jeltovábbítóként is funkcionálnak, ezzel biztosítva a nagyobb hálózati lefedettséget.
 • Automatizálásra fejlesztve, az eszközök nem csak a központi egységgel, de egymással is kommunikálnak. Ha összecsatolunk két elemes berendezést, akkor azok a központi egység leállását követően is végrehajtják a feladatukat, függetlenül attól, hogy az áram vagy az internet szolgáltatás működik-e.
 • Egy alkalmazáson belül irányíthatjuk összes eszközünket. Egy központi alkalmazás, ezen belül vezérelhetjük az összes csatlakoztatott berendezést. Nem szükséges letölteni telefonunkra vagy táblagépünkre különböző app-okat.
 • Akár 2-5 év is lehet az elem élettartama. Alacsony energiafogyasztású kommunikációjának köszönhetően, az elemes eszközök akár több évig is működnek gond nélkül.
 • A gyártó folyamatosan fejleszti a rendszerét, újabb és újabb termékkel bővítve azt.

Hátrányok

 • Nincs teljes kompatibilitás. Nem minden gyártó támogat minden eszközt, így esetlegesen funkcióvesztés is fennállhat, vagy rosszabb esetben nem tudjuk majd használni az új szerzeményt. Vásárlás előtt tájékozódjunk a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.
 • Jól kell otthoni központot választani, mert funkciókban nagyon eltérhetnek. A rendszer annyira lesz okos és szabadon személyre szabható, amennyire a központi vezérlő, ugyanis nem minden verzérlővel lehet ugyanazt a feladatot elvégeztetni. Ezt a döntést alaposan meg kell fontolni.
 • Egy centralizált rendszernek a költségei magasabbak, viszont nem szabad elfelejteni, hogy ha valódi okos otthont szeretnénk, akkor ez a mi utunk. A központi egységet mindenképp meg kell venni, és ezután tetszőleges ütemben bővíthetjük a rendszert. A határ a csillagos ég! Egy központi egység, akár több mint száz okos eszközt is képes kezelni.

 

Például ilyen okos otthon rendszer építhető az Orvibo kezdő készletből.

Remélem sikerült kellően objektíven összefoglalni ezt a témát, és aki most töri a fejét, hogy milyen rendszert is építsen ki otthonában, annak további információkkal szolgáltam. Most már látjuk, hogy miket érdemes megfontolni, ha okosotthont szeretnénk.

Ha továbbra is bizonytalan vagy választásodat illetően, vedd fel a kapcsolatot velünk, mi segítünk választ találni kérdéseidre. >> Tanácsot kérek